3 x Fredrik på pallen

Tiger”The Tiger is back!” utropade en lycklig Fredrik Tiger efter att ha tagit segern i Piteå. Kalix-föraren är onekligen en färgklick med sin ”gamla” Volvo och älskad av publiken. En av de som jagade var Fredrik Avelin.
Foto: Annemo Friberg

”The Tiger is back” jublade Fredrik Tiger, medan Fredrik Larsson kramade om alla i depån för båda vann i Piteå: Tiger racet och för Larsson är guldet nästan i hamn i Supernationell.

Vädret var helt enkelt strålande och arrangören hade preparerat sin slinga på 1100 meter så att dammat i det närmaste var noll. Första gången Piteå Motorstadion hade banlicens för rallycross var 1988, sedan dess har mängden asfalt utökats till 64 procent. På flera ställen var den för dagen dessutom nylagd, vilket gjorde att greppet var grymt.

FredrikLarssonDet ska mer eller mindre till ett mirakel för konkurrenterna – och ett rent elände för Fredrik Larsson – annars är guldet hans. Efter andraplatsen i Piteå leder Fredrik med 21 poäng. Foto: Annemo Friberg

Fredrik Larsson visade direkt att han var i Piteå för att bärga så många poäng som möjligt för att kunna lägga vantarna på guldet i Västerås. Snabbast i första omgången före Linus Westman och Fredrik Tiger, som försökte allt i sin makt för att snuva nyss nämnde Larsson på poäng.
Men för Linus slutade dagen i ett enda stort sandmoln och han satt ohjälpligt fast. Redan efter startböjen, i finalen. – Åt helvete! Där gick SM upp i rök, konstaterar Linus.

Långt tidigare hade Larsson tagit hem även andra omgången, då före Tiger och så Westman. Fyra i de två första omgångarna Emil Öhman, som visade att han i allra högsta grad hör hemma i det här gänget.

WestmanavLinus Westmans planer på guld grusades efter första sväng i finalen. Han var definitivt med och slogs om täten, men det fanns inte plats för alla. Viss kompensation fick han på söndagen då Norrlandsveckan avslutades. Där tog han sin tredje raka seger och belönades med 50 000 kronor.
Foto: Annemo Friberg

Efter att ha linkat i mål i första omgången hade Joakim Evertsson utnyttjat varenda sekund i depån och i tredje omgången hittade han farten. Tvåa Linus Westman och trea Fredrik Avelin. Även Daniel Lundh snäppade upp tempot och var fyra.
Den som verkligen fick försöka trösta sig med att åtminstone ha tur med vädret var Stefan Åeng, norrmannen som tävlar för Lycksele MK. Han körde sönder redan på träningen. I samma sits hamnade Kent Jari Olsson, som hade åkt färdigt efter två omgångar.

 Tio bilar till semifinalerna och den första tog Fredrik Tiger hem rätt odramatiskt. Vidare ytterligare två Fredrikar – Avelin och Larsson.

I den andra såg Linus ut som klar segrare, då han plötsligt gled ut och Emil genast gled om.
– Mitt eget fel då jag missade bromspunkten. Det gjorde att jag fick stå i andra led i finalen, suckar Linus.

Trea i andra semin blev Jocke Evertsson.

EmilOhmanBröderna Öhmans BMW E82 var tillbaka i SM, med Thomas son Emil bakom ratten. En kille som genast visade att han platsar, för i Skellefteå var han tvåa och i Piteå slutade han fyra. Foto: Annemo Friberg

I finalen fick Linus på en rökare och rundade Tiger på yttern. I några långa sekunder var de jämsides, innan Tiger kunde dra fördel av sitt innerspår. Bakom fyllde Avelin på, tätt följd av Öhman, som redan nosat Avelin i baken så plasten hängde både här och där. Värre blev det när utrymmet inte räckte till, och det small. Med trasig bärarm, styrled och annat hamnade Linus i fållan.
– Friskt satsat men bara hälften vunnet, konstaterar Linus.
Fredrik Larsson tog jokern tidigt och knep andraplatsen före Fredrik Avelin, som satsade på att jaga Tigern.
– Det var hårt i dag och lite stök framför mig. Men jag blev aldrig hindrad och dagen slutade perfekt, konstaterar Fredrik Larsson.

Fredrik Avelin var både glad och missnöjd efter Piteå:
– En pallplats är ett fall framåt, men det strular för mycket i kvalet och viktiga poäng försvinner. Det måste jag få ordning på, säger ”Fidde”.

Dagens vinnare var förstås på strålande humör:
– The Tiger is back! Nu måste jag se till så jag kommer ner till Västerås också för att ställa till det för de andra!
För även om han är fyra totalt, är han inte många poäng efter utan helt klart en medaljaspirant.

Fyra i Piteås final blev Emil Öhman, femma Joakim Evertsson och så ett poäng då till Linus Westman.

Annemo Friberg

Preliminär SM-ställning
1 Fredrik Larsson, 126
2 Linus Westman, 105
3 Fredrik Avelin, 100
4 Fredrik Tiger, 94
5 Daniel Lundh, 57
6 Anton Isaksson, 55
7 Joakim Evertsson, 54
7 Kent Jari Olsson, 54
9 Simon Claesson, 49
10 Jan Eriksson, 46
10 Emil Öhman, 46