Hela 90 anmälda till finalen

          MSK Hammarens ”hemmaåkare” Niclas Norström Härdevik och Fredrik Avelin hoppas båda på stora framgångar i helgen i 2400cc respektive Supernationell.  

Smått magiska 90 anmälda till finalen i Västerås! Förra året var många skeptiska till om arrangören skulle klara att ro det hela i land. Det blev succé.
Och i år är intresset långt större än vad både Västerås MS och Rallycrossutskottet förväntat sig. Så bortsett från att det kan bli trångt och att tidsschemat blir svårt att hålla kan det också bli en folkfest utan like, och finfina fighter på banan.
Det är snart dags att starta motorerna till 2017-års sista deltävling i SM/RM för de nationella klasserna.

Supernationella
Det går inte att komma runt att Fredrik Larsson har 21 poäng mer än Linus Westman. Ett otroligt gynnsamt utgångsläge för MK Speeds Corolla-förare.
– Jo, men det är långt ifrån klart! Allt kan hända, och jag tar absolut inte ut något i förväg, säger Fredrik och fortsätter:
– Men visst är utgångsläget bra, det är en rolig bana och vi har kollat över allt med lupp för det får inte bli materialstrul på lördag!
Det troliga är att Linus får rikta in sig på att hålla Fredrik ”Fidde” Avelin bakom sig i kampen om silver och brons. För Fidde blir alltmer inkörd på sin nya Lexus, han har ”hemmabana” i helgen och där tränade han sista dagen arrangören lät någon köra på den. Det skiljer också bara fem poäng upp till Linus.
– Det kändes väldigt bra när jag testade nu senast, så även om det är silvret jag siktar på vet man aldrig. Vi är också så pass många att alla inte går till semi. Det blir spännande, säger Fidde.

Fredrik Larsson, till vänster, har ett mycket gynnsamt läge inför helgen i Supernationell. Vilket inte hindrar Linus Westman från att försöka nå guldet i alla fall.

SN har inte varit med sedan Piteå, Linus hemmabana. Då gick allt enligt hans ritningar fram till första böj i finalen, där han grävde efter guld men bara hittade sand i fållan. Nu vill han avsluta snyggt.
– Nu är vi ännu bättre förberedda, och så länge det finns en chans går vi för guld. Och Fidde ska vi hålla bakom oss, hälsar Linus.
Fyra i tabellen, sex poäng efter Fidde, ligger Fredrik Tiger. Att han skulle gå för annat än seger är otänkbart. Det finns liksom inte i den vinnarskallen.

Någon medalj blir det inte för Emil Öhman i Supernationell, men han kan siktar på striden om de riktigt höga poängen i Västerås.

Daniel Lundh, MK Team Westom, är femma på 57 poäng, så även om han tar maximala 30 poäng i finalen når han inte upp till medaljerna.
Extremet roligt är att 16 Klass 1-åkare har anmält sig, varav en dansk och tre norrmän (Åeng med svensk licens).
– Ju fler vi är desto roligare, konstaterar även Fredrik Larsson.
Bland annat visar Emil Öhman upp sig för Västeråspubliken. Tidigare professionell scotercrossförare med VM-guld åren 2008 och 2011. Att han inte är novis i en rallycrossbil visade han med tydlighet i Norrland, där han var tvåa i Skellefteå och fyra i Piteå. Han kör pappa Thomas läckra BMW E82. Thomas kommer också, med en potent Volvo S40. En annan från Tväråns IF är Urban Bergström, som gör årets SM-comeback i sin V40.

Här jagas Fredrik Tiger av Simon Claesson. I helgen är det Tiger som jagar och bytet är en medalj i Supernationell.

SN 2400cc
Allt kan hända i motorsport, och Strängnäs var en sådan tävling för Niclas Norström Härdevik. Det gick verkligen hans väg där i fukten. Och helt plötsligt är han i ledning, trots nollan i Piteå då oljepumpen gick sönder i Escorten.
– Lite spänd ska man vara och det börjar jag bli. Det ska bli kul och vi ska så klart försöka vinna hemma i helgen, säger Niclas.
Michael Olander är sju poäng efter. I Strängnäs hade han bekymmer med stum fjädring bak på Corollan.

Efter en bedrövlig helg i Strängnäs med en Corolla som var stum därbak, är Michael Olander taggad till tusen för att åter vara överst i 2400cc.

– Det måste definitivt vara bättre till helgen! Den var som en driftingbil, suckar Michael.
Så i lördags var han i Höljes och testade.
– Vi åker inte till Västerås med sponsorer för att bli tvåa! Och Rasmus är nära också så det gäller verkligen att göra sitt bästa, fortsätter han.
Bronsmedaljen har Rasmus Olsson fingrarna på i dagsläget. Bara fem pinnar bakom Olander.

För ett år sedan segrade Rasmus Olsson i Västerås och 2400cc. Han ser gärna att det blir samma facit i år.


En i gänget som kan nå medalj i 2400 om det strular för andra är Jesper Carlsson. Förutsatt förstås att han lyckas helt och fullt.

Om Jesper Carlsson tar maximalt med poäng i finalen kan även han nå guldet från sin sjätteplats, men då ska andra krokna rejält. Han plockade 29 i Piteå, men nollade i Götene och hann inte inse att en konkurrent tänkte svänga in på alternativet i Strängnäs förrän det small och blev svartflagg. Och bara 14 poäng.
Även femman Rikard Gustavsson har slagläge om det blir en toppendag för honom i Västerås.

Sjukhörnan i Strängnäs bestod av Andreas Israelsson och Per Berglund. Båda kommer till Västerås, men det är endast Andreas som startar. Han var nära att slita av höger pekfinger medan Per har ett allvarligt armbrott.

Totalt är det 25 anmälda. Då saknas ändå Per Berglund, som besökt doktorn och fått tolv skruvar åtdragna för att vänster underarm ska läka ordentligt. Bandagerad är också Andreas Israelsson, som nästan fått ett finger avslitet, men han var i Strängnäs och tänker köra i Västerås också. Men sedan är han sugen på rally…

En det (äntligen) lossnade för i Strängnäs var Emil Nordefjäll. Efter en poängserie på 4-1-8-0 tog han 21 i Strängnäs! Som en ny människa… eller har bilen fått en åthutning?
(Skratt) Vi har haft en massa småstrul, som i Götene när torkarmotorn krånglade. Nu vet jag ju att jag har fart om det bara fungerar, så vi ska försöka hålla ihop det och avsluta snyggt i Västerås, säger Emil.
Han tävlade den gångna helgen hemma i Fjärås och slutade fyra. Vann gjorde Rasmus Olsson och tvåa var Rikard Gustavsson.

JSM

I Piteå var det Joacim Rollving som stack fram näbben bäst när det var dags för final. Han leder också JSM inför finalen nu på lördag.

Ledande Joacim Rollving är alltid laddad, och med tolv poängs försprång ser det bra ut. Men:
– Jättetråkigt om inte Hjertberg kommer! För i så fall är jag redan klar mästare. Kul i och för sig, men jag vill åka om det, säger ”Jocke”.

Trots att han bröt tummen under sommaren har han åkt två tävlingar i Västerås i år. Och han var nyss till banan för en inspektion till fots och med ögonen. Liksom att BMW:n är genomgången, förstås.

Sist att anmäla sig var David Hjertberg, som ägnat varje vaken timme åt att få ihop sin BMW och komma till start i JSM. Foto: Privat

David Hjertberg, idag 100 poäng mot Rollvings 112, har bott i garaget senaste tiden för att få sin BMW raceklar.
– Det jobbas på här hemma! Tanken är att köra, skrev han och skickade en bild innan han efteranmälde sig.

Oscar Hansen (#315) vann nyss 2150 i Fjärås. Upprepar han den vinsten i helgen blir det i JSM och han kan avancera i tabellen. Här jagad av Anton Carlsson.

Trea är Kevin Eriksson efter en fin säsong. I Piteå debuterade han på pallen, för att sedan bli tvåa i Götene efter Jocke och före Oscar Hansen. Den gången blev Hjertberg stående efter två varv.
I final senast i Götene var också Niklas Erlewein och Julia Lundkvist. Teoretiskt kan även de nå bronset, men mer troligt är att Lyckseles Anton Carlsson gör ett seriöst försök. Han har ”bara” sex poäng upp till Kevin, medan Oscar Hansen behöver knapra in ytterligare fem för att bli jämbördig med Trollhätteföraren. Men Oscar vann nyligen i Fjärås, så farten finns där.
Totalt är det tretton juniorer anmälda, varav Oskar Rosén, Järbo MK, Linus Andersson, AMF Årsunda och Jens Högbom, Vännäs MK är nya bekantskaper.

RM 2150cc
24 anmälda och klassen har inte varit igång sedan Piteå, vad gäller RM alltså. Rasmus Karlsson leder på 72 poäng, efter att ha varit värst i

Rasmus Karlsson är helt inställd på att flyga ifrån sina konkurrenten i helgen och ta det allra första RM-guldet i 2150cc.

Strängnäs och Skellefteå. Sedan blev han vänd i första semisväng i Piteå och stannade på 13 poäng.
– Nu har vi gått igenom allt och självklart ska vi försöka avsluta som vi började, säger Rasmus.
Tvåa är Gustav Johansson. Han valde att gå upp till 2400 och var därmed i farten både i Götene och Strängnäs.
– Kul att prova på den klassen, även om jag allra helst skulle vilja gå upp till Lites, säger Gustav och fortsätter:
– Västerås är en bana jag trivs med, men det är rallycross så allt kan hända. Självklart är målet pallen i helgen!

Sex poäng från guldet i 2150cc ligger Gustav Johansson inför finalen. En pallplats är målet, både i Västerås och i tabellen.

Robin Lundqvist håller bronsplatsen inför Västerås, fem poäng bakom Gustav. Varken han eller Gustav hade någon lyckad dag i Skellefteå, men i Piteå var Robin starkast av alla.
– Det har studsat dåligt i flera år så det är skönt att det har släppt!
Nu hoppas han det håller i sig även i Västerås. För annars är det ”bara” fem poäng ner till Magnus Abrahamsson och ytterligare sex till Jens Olofsson. Även bakomvarande Emil Appelkvist, Max Rundberg och Erno Antikainen kan avancera rejält om de tar maximala 30 poäng i helgen, samtidigt som det behöver gå troll i körningen för andra.
Om bara några dagar har vi facit.

På bronsplats i 2150cc ligger Robin Lundqvist. Han har fem poäng upp till silver och ytterligare sex till guld. Efter segern i Piteå vet båda han och konkurrenterna att farten finns där.

Till det så många som tretton historiska vagnar. Känns som mer än dubbelt så många som det brukar vara, vilket naturligtvis är synnerligen glädjande.
– Alla är varmt välkomna till Västerås! Vi hoppas vi har tur med vädret och kan få till en folkfest på lördag, hälsar Sune Sandberg, tävlingsledare.
Annemo Friberg