Jesper Norrlandskung i 2400

JesperCarlssonjublarJesper Carlsson, Lycksele MK, var inte sen att visa sin glädje och ta emot jublet från de1550 åskådare som samlats på Piteå Motorstadion. Som kung av Norrland vann han 2400 både i Skellefteå och Piteå. Foto: Annemo Friberg

Rasmus Olsson kvalade bäst, men det var Lyckseles Jesper Carlsson som blev kung av Norrland i 2400cc efter att ha segrat även i Piteå.

Jesper har bra flyt just nu, med först ett par raka DM-segrar och så vinsten i Skellefteå.
– Jag har bra självförtroende och gick in i det här med inställningen att jag skulle vinna. Roligt som f-n att det gick vägen, säger M3-föraren.

OlssonoOlanderfightasFörsta kurvan – i Piteå en hårnål höger – är alltid en flaskhals att ta sig igenom. Längsta strået i den här kampen drog Rasmus Olsson, till vänster som slutade tvåa, medan Michael Olander fick bryta finalen. Foto: Annemo Friberg

Men han hade inte fart tillräckligt i första omgången, utan där imponerade Rasmus Olsson. Ensam på 3.16-tid. Niclas Härdevik Norström ett par tiondelar efter och trea så långt Per Berglund.
I andra omgången gick Rasmus och Niclas ut i samma heat och ställningen var den att mästerskapsledande Norström jagade hårt på 7000 varv in mot start- och målrakan, för att helt plötsligt slå av och stanna efter kanten. Det som inte fick hända hade hänt: Oljetrycket försvann då oljepumpen gick sönder.
– Det hade gärna fått föra det i semin! För då hade vi fått viktiga poäng, konstaterar Niclas.
I och med att det var slutåkt fick han en nolla i protokollet och dök från första ner till femte plats i tabellen.
Allt medan Rasmus rusade mot ny bästa-tid i andra omgången. Michael Olander var inte nöjd med sin Corolla i första, men i Q2 hade han ordning på grejerna och var tvåa. Rikard Gustavsson snäppade upp ett hack från första omgången och tog tredje tid när kvalet fortsatte efter lunch.

DanielGarsten2I Skellefteå var det ingenting som fungerade riktigt bra för Daniel Garsten, så han var oerhört nervös inför start. Och i Piteå föll allt på plats och Westom-föraren blev femma. Foto: Annemo Friberg

Totalt var det 1550 åskådare som följde dramat på banan, där både Rikard Gustavsson och Mattias Gustavsson bestraffades med svart flagg efter hårda tag.
– Jag önskar jag hade haft kamera både framåt och bakåt, suckar Rikard.

KristofferKarlssonTidsträningen drog igång 09.15 och många av sörlänningarna behövde den för att bekanta sig med de 1100 metrarna i Piteå. För Kristoffer Karlsson slutade det rakt fram i första sväng då motorn vägrade gå annat än för fullt. Full fart blev det sedan för att hitta felet. Foto: Annemo Friberg

Efter att plasten yrt runt första sväng stod Lars-Johan ”Gummse” Gummsesson för den snabbaste tiden, tätt följd av Jesper Carlsson. Ett par sekunder bakom följde Per-Erik ”Perra” Blomkvist, skuggad av Marcus Höglund.
För Michael Olander gick det sämre, för helt plötsligt satt han med ratten i handen, och då blev det svårstyrt. Han var ändå kvalfemma och vidare till semi, precis som Rasmus, Jesper, Per Berglund, Marcus, Rasmus Carlsson, Gummse, Andreas Gunnarsson, Emil Nordefjäll, Johan Larsson och Perra. Samt Daniel Garsten, som var ordentligt nervös redan på fredagen.
– Usch ja! Jag blir lätt det och ingenting fungerade förra helgen så jag hade inga förväntningar alls, säger Daniel.
I Piteå kvalade han in som fyra. Hade världens fart i sin Volvo 480 och körde in som tvåa i semin efter Jesper. Trea Marcus Höglund. Vidare från första semin var Michael Olander, vinnare, tvåan Rasmus och Per Berglund.
Jesper tog hand om starten, följd av Rasmus som hade en duell med Michael. Den slutade till Karlskronaföraren fördel, medan Olander fick bryta snart nog. Även Daniel fick tekniska problem, men tog sig till målflagg.
– Låååångt över förväntan! Det var så roligt, säger Daniel.
Men allra gladast hade Jesper anledning att vara. Han ledde från start till mål och tog därmed sin andra raka SM-delseger. Tvåa Rasmus, trea Per och fyra Marcus i en ganska odramatisk final.

Annemo Friberg

Preliminär SM-ställning
1 Per Berglund. 71
2 Rasmus Olsson, 69
3 Jesper Carlsson, 65
4 Michael Olander, 59
5 Niclas Härdevik Norström, 51
6 Marcus Höglund, 44
7 Rikard Gustavsson, 37
8 Andreas Gunnarsson, 32
9 Lars-Johan Gummsesson, 27
10 Rasmus Carlsson, 26