JSM-guld till Joacim Rollving

    Lagom som mörkret blandade sig med kylan fick den här juniortrion kliva upp överst på pallen: tvåa Oscar Hansen, Laholms MK, segraren Anton Carlsson, Lycksele MK, och trean (guldmedaljören) Joacim Rollving. Foto: Hans Friberg

När den orange-vita BMW:n stannade i första heatet var det nära att hjärtat fick sig en törn hos Joacim Rollving. Men det redde upp sig och han kunde kröna sin bästa säsong hittills med JSM-guld.

David Hjertberg hade täten i SM-tabellen inledningsvis, men efter Piteå bytte de två plats. Sedan har ”Jocke” drygat ut sin ledning, från en poäng till att sluta som mästare med en marginal av 26 pinnar.
– Så himla skönt att det gick vägen! Även om vi hade gått igenom bilen var jag orolig för att någonting skulle hända med den, säger han.
Och då stannade den naturligtvis några varv in på första kvalomgången. När han låg i ledning. Det var inte längre kontakt mellan växelspak och låda, och han blev stående. Men felet var snart åtgärdat i depån och sedan var Joacim snabbast i både andra och tredje omgången.
Första omgången vann överraskande JSM-debutanten Linus Andersson, AMF Årsunda, i en Opel Astra. En vinstrik kille från folkraceleden.

Slutsegraren Anton Carlsson hade inget perfekt heat i kvalet, utan var tvärtom på tvärsen ibland. Här får han definitivt finna sig i att killar som Kevin Eriksson (#304), David Hjertberg (#303) och Linus Andersson, AMF Årsunda (#319) försöker komma förbi. Foto: Hans Friberg

Det började inte riktigt som David Hjertberg tänkt sig heller. Punktering i första omgången, ändå tog han sig i mål med fjärde bästa tid. Det ville sig ändå inte. Från åskådarplats infann sig tanken att han helt enkelt ville för mycket. Antingen gick det tvärfort, eller onödigt trassligt. Efter kvalet var han sexa och i semin tvingades han bryta.
Istället var det en ny bekantskap som klev fram – Jens Högbom, Vännäs MK. En 18-åring som kört lite folkrace och tittat en del på rallycross, varpå suget infunnit sig. Efter att ha köpt Simon Claessons vinnarbil gjorde Jens premiär i helgen. Plockade femton poäng direkt som kvaltvåa.
– Jag är jättenöjd! Vi såg tävlingen som ett test. Synd bara att när regnet kom blev det lite ovant och när jag inte tog starten såg jag ingenting, säger Jens.
Även om han åkte ut i semin har han redan kvitto på att farten finns där.
– Det är ju bra inför nästa säsong, för planen är köra JSM då.

Guld till Joacim Rollving, som på 17 tävlingar i år har varit på pallen i samtliga! Bakom jagar Anton Eriksson Therus, MK Team Westom, Oscar Hansen, Laholms MK och Nathalie Petersson, SMK Helsingborg.
Foto: Hans Friberg

Kvaltrean Kevin Eriksson siktade på att om möjligt gå från brons till silverplats. I alla fall bärga bronset. Och så blev han stående på startplattan i första semin.
– Kortslutning!
Av förklarliga skäl var inte Kevin så pratglad efteråt. Han fick hjälp tillbaka ut i depån, medan medaljchansen försvann med konkurrenterna ute på banan. Vidare från första semin tog sig Rollving, Oscar Hansen och Nathalie Petersson i nämnd ordning.
– Äntligen har vi ordning på bilen (en Audi 80) och jag föll på målsnöret i Götene. Nu höll det och jag behövde det här avslutet, säger ”Natta”.
Hennes första finalplats i JSM. Hon har fyllt 20, så nästa år blir det något annat.
– Planen är Lites. Om inte det går byter vi motor och kör klass 2 nästa år. För nu ger jag inte upp, fortsätter hon.

Efter att ha köpt fjolårets vinnarbil kom Jens Högbom, Vännäs MK, till start för ett första test inför nästa års satsning på JSM. Näst bästa tid presterade 18-åringen i både andra och tredje kvalet. Foto: Hans Friberg

I den andra semin försvann David Hjertberg, Jens Högbom och Julia Lundkvist, medan Oskar Rosén, Niklas Erlewein och Anton Carlsson tog sig vidare.
För Oskar började JSM-premiären med att växellådan rasade under träningen. Hjälp kom från olika håll, men grejerna passade inte utan de fick sticka hem till Järbo och hämta dreven i reservlådan. Efter att ha missat samtliga kvalheat fick han gå direkt på semifinalen.
– Tur att vi bara var tolv stycken! Då var det vinna eller försvinna och försöka klättra från sista led, konstaterar Oskar.

Tack vare tredjeplatsen fick han också köra final med Astran. Fast då var han väl tuff tyckte domarna.
– Framrutan kletade igen, så jag missade väl och tryckte ut någon väl hårt. Vi får ta nya tag till nästa år, fortsätter den blivande 18-åringen.

Lyckseles Anton Carlsson kvalade in som åtta efter diverse påkörningar. Sedan släppte det. Seger i semi 2 och med farten uppe tog han även hand om finalen.
– Svårt att vara annat än nöjd med helgen, konstaterar Anton.
För med 23 nya fräscha poäng nådde han ända upp till bronspengen. Trots att David Hjertberg hade en mindre lyckad dag räckte hans tidiga triumfer till silver.

Kevin Eriksson, SMK Trollhättan, laddade hårt genom alternativet och höll Tväråns David Hjertberg bakom sig i det här skedet. Men sedan tvärdog Kevins BMW på startplattan inför semifinalen och medaljchansen försvann.
Foto: Hans Friberg

Tvåa i Västerås blev Oscar Hansen. Även han lyfte sig i finalerna och var tvåa bakom Rollving i första semin, och tvåa i mål bakom Anton i finalen. För Oscar blev det en femteplats totalt, första året han kör hela JSM.
Niklas Erlewein var för andra gången i final med sin Volvo och körde in som femma bakom Nathalie.
För Joacim Rollving blev det inte bara JSM-guld, utan en ny pallplats som trea. Faktum är att han i år har kört 17 tävlingar totalt, varav han vunnit tio, varit tvåa i fyra och tre i tre. Ett facit värdigt en mästare, helt klart.

_______________
Annemo Friberg