Lyckat bilbyte och Rasmus andra raka!

JSMKevinEriksson2
Tredje starten någonsin i rallycross för Kevin Eriksson, SMK Trollhättan, och det i ny bil. Kvalet var inte perfekt, men dagen slutade med första segern! Foto: Soli Rosendahl

Steget från Opel Astra till BMW E46 Touring blev lyckat för Trollhättans junior, Kevin Eriksson. Seger i Skellefteå, medan Rasmus Karlsson tog sin andra RM-delseger i 2150cc.

Kvaletta bland juniorerna var David Hjertberg, och tvåa Joacim Rollving. Exakt de herrar som toppar JSM, och som gör det även efter klassens andra deltävling i Skellefteå. Men avståndet krympte, för Joacim plockade in två poäng. Både han och David vann sina respektive semifinaler, men så hände något i finalen för David och han linkade i mål som fjärde och sista att ta målflagg.

Istället var det SMK Trollhättans Kevin Eriksson som tog täten, med Lyckseles Anton Carlsson i rygg.
– Jag hade redan tagit alternativet, men problemet var att jag genade lite över kurbsen och snurrade, säger Anton.
Vilket Joacim Rollving utnyttjade och tog sig förbi.
– Jag är ändå nöjd med tredjeplatsen. Visst, jag kanske hade kunnat bli tvåa, eller kanske kommit ikapp och om Kevin. Men trea är bra, fortsätter Anton (kusin till Jesper Carlsson som vann 2400cc).

JSMAntonCarlssonLyckseles Anton Carlsson hade kanske kunnat bli tvåa, om inte den förargliga snurrningen inträffat. Men han var nöjd med att ta sista pallplatsen i JSM i Skellefteå. Foto: Annemo Friberg

Kevin var den som höll hela distansen med den BMW E46 Touring han tagit över efter Erno Antikainen. Faktiskt var starten i Skellefteå Kevins tredje någonsin i rallycross, och segern den första i nya grenen. Tidigare har han kört en hel del folkrace.
I finalen gick han upp i ledning redan efter första kurvan, och kunde ta alternativet på varv tre.
– Sedan åkte jag lite på säkerhet, för det var lätt att snurra, säger Kevin som därmed började på bästa sätt med nya bilen. Även om han kvalade bland de sämsta, men sedan tog det sig ordentligt och han var tvåa bakom David i första semin.

Tvåa i finalen blev alltså Joacim Rollving, som därmed knappade in ett poäng på ledande David Hjertberg. Femma Viktor Fahlgren, som i finalen blev påkörd och fick bryta. För den påkörningen bestraffades Edvin Lindblad med svartflagg.
JSM fortsätter med sin tredje deltävling av sex redan kommande lördag i Piteå.

JSMBakifranDet skilde fyra poäng mellan JSM-ledande David Hjertberg och tvåan Joacim Rollving innan Skellefteå. Efteråt är avståndet ännu mindre, bara tre poäng. Foto: Annemo Friberg

I 2150cc åkte Rickard Ådén på så tidiga problem att han tvingades ge upp redan i Sundsvall. Istället för att kriga om en topplacering, gick servicebilen sönder. Troligtvis växellådsras.
– Hinner vi få ihop det, och ekonomin tillåter, så kommer vi till Piteå, hälsar Rickard, nedslagen men revanschsugen.

Så mycket bättre för klubbkompisen i SMK Nyköping, Rasmus Karlsson. Han vann premiären och han vann även nu på Klutmarksbanan. Därmed har han skaffat sig en RM-ledning med hela 17 poäng.
Men i första omgången hade Rasmus tredje tid, för värst då var Lyckseles Jens Olofsson. Jens hade tänkt satsa fullt ut på Norrlandsveckan, men så uppenbarade sig en sponsor som ville att han också skulle köra SM-deltävlingarna. Och då var han inte sen att efteranmäla sig. Tvåa så långt Gustav Johansson, tabelltvåan efter Strängnäs.

21RasmusKarlsson
Andra raka segern i 2150cc tog Rasmus Karlsson, SMK Nyköping. I och med att han också var kvaletta och vann sin semifinal blev det maximala 30 poäng. Foto: Annemo Friberg

I andra kvalomgången var Robin Lundqvist snabbast, men dessvärre fick han ge sig i sista då han körde sönder kopplingen. Fjärde bästa kvaltid presterade Otilia Lindblad, ett resultat hon även levererade i sista kvalomgången. Där var Rasmus Karlsson snabbast.
– Jag bytte däck till tredje och kom iväg riktigt bra i starten, säger Rasmus.

När det sedan var dags för semifinal vann Rasmus med god marginal. Tvåa Otilia, som kom loss i tredje kurvan.
– Jag blev stressad bakom honom, såg ingen linje utan fick in på alternativet, säger Otilia.
Då fick hon Emil Appelqvist och Gustav Johansson framför sig och väntade på att de skulle ta jokern. Sedan blev det för sent att göra något åt Rasmus.
Trea och vidare Erno Antikainen, medan det var färdigåkt för Emil Appelqvist, Tom Nilsson och Gustav Johansson.

Semifinal två vann Magnus Abrahamsson före Jens Olofsson och Pär Lidberg. Utslagna blev Max Rundberg, Göran Tell och Ola Stjernen.

21OtiliaLindbladI första semifinalen var Otilia Lindblad, Lycksele MK, tvåa bakom slutsegraren Rasmus Karlsson. Sedan blev det tjuvstart i finalen och två jokervarv och hon körde in som femma. Foto: Annemo Friberg

I finalen upprepade Rasmus sin körning från semin, genom att leda från start till mål.
– Det slog bra, och var en fördel med innerspår. Rätt odramatiskt, menar Rasmus.
Tvåa Jens Olofsson, som startade i andra spår intill flickvännen Otilia Lindblad. Hon rullade dessvärre fram och fick två jokervarv.
– Golfen är så känslig på gasen, vill hänga upp sig och jag kände en tendens i semin, säger Otilia.
Ett bekymmer som kom i andra hand när hon blev stillastående efter målgång och inte fick i någon växel.
– Jag hoppades på drivaxelbrott, men det var det inte. Då gissade vi på kopplingen, och i så fall hade det varit slutkört, men som tur var hade bara vajern hoppat av!
Men det gjorde att de inte hann göra något åt gasen och då fastnade den direkt. Och hon rullade fram.
– Det var min första tjuvstart, och sedan var jag så orolig för att inte åka på en till att jag inte ens försökte göra en bra start, konstaterar hon.

21MagnusAbrahamsson
Magnus Abrahamsson, Vännäs MK, kvalade in som fyra, vann sin semi och fick kliva upp på pallen som trea. Därmed delar han nu silverplatsen med Gustav Johansson, Mariestad MS. Foto: Annemo Friberg

Erno Antikainen tvingades bryta, så Otilia slutade femma. Framför sig hade hon fyran Pär Lidberg och trea Magnus Abrahamsson.
I och med tredjeplatsen och tretton viktiga kvalpoäng gick Magnus upp som delad tvåa i tabellen med Gustav Johansson. Medan Rasmus drog ifrån då han tog maximala 30 poäng.

/Annemo Friberg