Olander vinterns mästare

FinalstartenFörra året kom Michael Olander i ny Corolla och fick modifiera under resans gång. I Söderhamn gick det som på räls trots svårigheterna med isen. Här har han tagit starten i finalen före Urban Bergström och sedan kommer Rickard Fallberg, Mattias Ohlsson och Niclas Norström i bredd. Kent Jari Olsson finns där bakom. Foto: Annemo Friberg

En blå Corolla stack ut när svenskt mästerskap i Rallycross Vintersprint avgjordes i Söderhamn. Det var Michael Olanders dag rakt igenom. Silver tog Urban Bergström och brons Rickard Fallberg.

Pallen
Det var lagerkransar, pris i form av utskuren Hälsingebock, medalj, senap och presentkort från Skruvat till medaljörerna. Från vänster Tväråns Urban Bergström, silver, Michael Olander, guld MK Team Westom, och brons Rickard Fallberg, NMS Boden. Foto: Annemo Friberg

Arrangerande SMK Söderhamn hade ägnat mycket möda och energi åt att spola sin bana ute vid det nedlagda militära flygfältet. Många centimeter is. Att gå banan under lördagen utan dobbar var att kalla till sig problem. Dessbättre kom det några snöfjun under natten och det gick att ta sig fram till fots i depån.
Banan var småknixig, med ett hopp på slutet. Dubbarnas krafsande gjorde förstås att ytterspåret inte var att rekommendera, för i modden gick det tungt. Vilket i sin tur försvårade omkörningar. Det gjorde att det blev en ”snäll” tävling med få tillbud och inga bärgningar. Naessens S40 kunde skjutas ut för hand av funktionärer sedan den stannat och det tyvärr var slutåkt för Marcus redan i andra omgången.

RichardFallgren
Normalt brukar Richard Fallgren nöja sig med SM-starter om de ingår i Norrlandsveckan. Men till Söderhamn kom han med sin BMW M3 och kunde vända hemåt till Boden med ett brons på fickan. Foto: Annemo Friberg

Tidigt visade både Michael Olander, Urban Bergström, Thomas Öhman och Mattias Ohlsson att de ville vara med och slåss om medaljerna. Alla fyra vann två kvalheat och var tvåa i en. Olander var den som svarade för 4-5-5 i poängskörd och därmed hade han pole in i semifinal 1, med Öhman intill sig. I den andra var det Mattias och Urban främst.
Till semi 1 gick också Andreas Gunnarsson, Niclas Härdevik Norström, Kent Jari Olsson och Marcus Einarsson.

Rottljus
För Tomas Johansson, Rasbo MK, och Per-Erik Blomkvist, MSK Hammaren, blev det tidigt rött ljus då de båda missade avancemang till semifinalerna. Foto: Annemo Friberg

Bodenföraren Rickard Fallberg kör normalt bara SM om det ingår i Norrlandsveckan, men nu hade han lastat sin gröna BMW M3 och dragit ner till Söderhamn. Efter kvalserien 4-5-3 gick han in som trea i andra semin, följd av Joachim Bergström, Skellefteå MS och Vadstenas Björn ”Putte” Alvarsson i sin gulsvarta BMW E46 Touring i 2150. Han visade tydligt att han gärna ville vara med och fightas i täten, men till skillnad mot Piteå förra året gynnades de motorstarkare bilarna av den hårda isen i Söderhamn.

BjornPutteAlvarsson
Vadstenas friskus i 2150, Björn ”Putte” Alvarsson har inte fått sin BMW E46 Touring såld så han kom till Söderhamn och visade att han var beredd att kämpa. Men den hårda isen gynnade de motorstarkare och han åkte ut i semifinal. Foto: Annemo Friberg

Olander vann sin semi och Urban sin. En bit bakom Michael tog sig Niklas också vidare, liksom Kent Jari. Dessvärre var det slutåkt för Gunnarsson, liksom för Öhman och Einarsson som båda fick svartflagg.
Bakom Urban dundrade Fallberg in som tvåa i andra semin, medan regerande mästaren Mattias Ohlsson mattats sedan kvalet och slutade trea. Putte fick ge sig som fyra och bakom honom Joachim Bergström och Anton Ivarsson, som nu äntligen fått bort vibrationerna i sin Fiesta. Istället blöddrade motorn illa och han kunde inte bli annat än sexa i semin.

Finaldag och sin vana trogen tog Michael Olander starten. Urban hack i häl, och så tre i bredd: Rickard, Mattias och Niclas. Kent Jari avvaktade händelseutvecklingen från kön. Redan i nästa sväng var ordningen ungefär så som den skulle komma att flaggas av efter fem varv: Michael, Urban, Rickard, Niclas, Mattias och Kent Jari. Det var bara platsbyte mellan Niclas och Mattias i samband med alternativspåret, en långsam slinga längst bort på banan.
– Det har känts bra hela dagen och det här var verkligen roligt. Nu ser vi fram emot att åka hela SM-serien, sa Michael.
Urban mös över sitt silver, och Rickard fick sannerligen valuta för att han tränat starter på is en kort stund genom att spola en fläck hemma utanför garaget.
– Otroligt svåra starter när det tinade! Men målet var att gå till final nu när vi har uppdaterat bilen och det lönade sig, sa Rickard.
Det blev en fin dag för NMS Boden. Brons till Rickard och guld i rally (4WD) för hans huvudsponsor Michael Wikström (Schaktmaskiner).

RX2pallen
Klassen RX2 (tidigare Supercar Lites) körde både om SM och första deltävlingen av tre i RallyX On Ice. I SM var det Simon Olofsson som tog silver, guld till Alexander Westlund och brons till Oliver Eriksson. Foto: Annemo Friberg

I RX2 (tidigare Supercar Lites) gick SM-guldet till Alexander Westlund, silver tog Simon Olofsson och brons Oliver Eriksson. Oliver såg länge ut att slåss om finalsegern med teamkompisen Mitchell de Jong, men efter hoppet slog framvagnen igenom och han hamnade utanför banan i en snörik piruett. Amerikanen vann första deltävlingen i RallyX On Ice, men varken han, Thomas Bryntesson eller Sondre Evjen fick tävla om medaljerna.

________________
Annemo Friberg