Rasmus Karlsson riksmästare


Riksmästare blev Rasmus Karlsson, Nyköping, och han vann även finalen i Västerås där Erno Antikainen tog andraplatsen. Men silvret gick till Gustav Johansson, trea i Västerås. Precis utanför pallen RM-debutanten Patrik Albinsson, Fredriksbergs MK, femma Jens Olofsson och sexa Tom Nilsson.
Foto: Hans Friberg

Han tog täten redan i Strängnäs och höll den hela vägen. Visserligen svajade Rasmus Karlsson till lite i Piteå, där han blev vänd i semin, men i övrigt var det raka spåret mot RM-guld i 2150cc. Som grädde på moset vann han även finalen före Erno Antikainen och silvermedaljören Gustav Johansson.

22 stycken till start och Nyköpingsföraren tog kommandot i första omgången genom att vara dryga sekunden snabbare än Lyckseles Jens Olofsson. Han klagade ändå över att växellådan inte riktigt lydde. Mariestads Gustav Johansson visade tydligt att han ville vara med i medaljstriden genom att vara trea. Gustav körde in med tredje tid även i andra omgången. Snabbast då var Erno Antikainen, Skene, före Södra Lappmarkens Robin Lundqvist.
– Jätteroligt, jätteskönt, härligt, konstaterade Erno och log med hela ansiktet.
Rasmus visade mänsklighet och var ”bara” femma. Och nia i sista omgången!
– Jag fick inte iväg bilen i starterna. Det var snorhalt på plattan och då blir det så där, konstaterar Rasmus.
Snabbast i tredje omgången var Patrik Albinsson, RM-debutanten från Fredriksbergs MK, som överraskade med sin 940. Efter tio år med folkrace och ett par i rallyskogen gjorde han premiär med bilen i Back-finalen i Lima, och slutade då trea.
– Riktigt roligt med rallycross! Vi siktar på full RM-säsong nästa år, säger Patrik.
Näst snabbast Tom Nilsson, Vimmerby, följd av Magnus Abrahamsson, Vännäs och Gustav Johansson.

Redan halvvägs ut på startrakan hade Rasmus Karlsson kopplat greppet, trots vätan, i semifinal två. En stund senare vann han även finalen och plockade hem RM-guldet. Foto: Hans Friberg

Kvaletta blev Gustav, före Rasmus och Robin. Övriga till semifinal var Erno, Patrik, Haninges Max Rundberg och Emil Appelkvist, Årjängs Kristian Olsson, Säffles Andreas Lund, Magnus, Tom och Jens.
Robin åkte ut i första semin med bara två poäng, efter att länge ha hållit tredjeplatsen. Men i näst sista kurvan innan mål gick en drivaxel. Dagens andra för Robin.
– Jag sköt en redan i starten på träningen. Då var Gustav (Johansson) snäll och jag fick köpa en trots att jag skuggade honom i tabellen, säger Robin.
Efter att ha lagt energi på att borra nya hål var han raceklar, men när också den drivaxeln gick rullade han sakta över mållinjen och dagen var förstörd.
– Farten var heller inte den bästa i vätan, så vi ska nog bygga om lite till nästa år. Med tanke på att lamellerna exploderade i Skellefteå och nu drivaxelproblem är jag förvånad över att det kunde bli brons, fortsätter Robin.

Bäst av norrlänningarna var Lyckseles Jens Olofsson, som här leder ett heat före Erno Antikainen. Jens slutade femma och Erno tvåa. Bakom dem är blivande segraren Rasmus Karlsson på väg om Jonas Skoglund.
Foto: Hans Friberg

Med Robin ur leken såg Magnus sin chans att kanske, kanske nå bronset. Det slutade med svartflagg och en total fjärdeplats i tabellen.
Erno vann första semin före Gustav och Patrik. I andra fick Rasmus på en klockren start då regnet tilltog och sköljde bort leran från plattan. Tvåa Jens och siste man att gå vidare var Tom, i finalfältets enda 244:a.
Rasmus fick ytterligare en perfekt start i finalen och hade kommandot redan efter halva rakan. En lucka som växte sakta men säkert.

Skenes Erno Antikainen har fullt upp i backspegeln. Närmast bakom följer Magnus Abrahamsson, Emil Appelqvist, Andreas Lund och dagens överraskning Patrik Albinsson som lite senare körde in som fyra i finalen.
Foto: Hans Friberg

Bakom eldade Erno Antikainen, vilket behövdes för bakom fanns en het Gustav Johansson. Och innan hoppet kunde han gå om.
Bara för att glida ut i målsvängen och se Ernos bakände framför sig igen. En kubbning som naturligtvis Rasmus tjänade på.
Inte blev det bättre för Gustav när han tog jokern och kom ut alldeles bakom Jens.
Regnet gjorde att sikten var minimal. Halt var det också. Jens gled ut rejält och tappade stort nästa gång han passerade målrakan, och valde jokerspåret. Därmed var han sist, fram till att Tom snurrade.
Hade Gustav vunnit så hade Rasmus varit tvungen att bli fyra, men riksmästare Rasmus Karlsson segrade (liksom tidigare även i Strängnäs och Skellefteå). Erno Antikainen tvåa och silvermedaljören Gustav Johansson trea över mållinjen. Fyra blev som sagt Patrik Albinsson, femma Jens Olofsson och sexa Tom Nilsson.

Första drivaxeln gick redan på träningen för Robin Lundqvist, Södra Lappmarkens MK. Trots konkurrens fick han köpa en av Gustav Johansson, men den gick två kurvor före mål i semin. Men brons blev det i alla fall.
Foto: Annemo Friberg

Sist men inte minst en rättelse. Rasmus Karlsson är inte unik i så motto att han är den förste riksmästaren i 2150cc. Tvärtom korades ett par redan 2010 och 2011, Mats Zetterström, Strängnäs AMS, respektive Tobias Svärd, MK Orion.

____________
Annemo Friberg