Rollving i ledning med en poäng!

Rollvingiledning
Tomelillas Joacim Rollving hade den perfekta dagen i Piteå och tog maximala 30 poäng. Här har han tagit täten i finalen före David Hjertberg och Kevin Eriksson. Foto: Annemo Friberg

För Joacim Rollving blev det maximala 30 JSM-poäng i Piteå och det räckte för att gå upp i tabelltopp med en ynka poängs övertag.

På innerplan vid andra flaggposteringen stod funktionären Anders Wikström, kommenderad dit av sin son, tävlingsledaren Joakim Wikström.
– Den här finalen vinner Joacim Rollving! Jag törs även säga att David Hjertberg blir tvåa, slog Wikström fast när de sex i JSM-finalen rullade fram till start. Kanske ingen vild gissning… men samme funktionär var lika säker på att Robin Lundqvist skulle vinna 2150 och det gjorde han ju.

Rollving levde upp till förväntningarna och såg säker ut i starten. Men han drog inte ifrån på samma sätt som han gjorde i sin semifinal där han var överlägsen. Eller som han själv väljer att summera dagen:
– Snabbast nej, först ja!

JSMPrispallenHelgens pristagare i JSM blev David Hjertberg, tvåa, Joacim Rollving segrare och trea Kevin Eriksson. Foto: Annemo Friberg

Lyckseles Anton Carlsson inledde bäst, sekunden före Joacim som åtminstone speakern trodde kom från Tomelilla. Men Joacim är från Uppsala – med sommarhus i Skåne och därför tävlande för Tomelilla.
Tredje tid i omgång ett hade Tväråns David Hjertberg, 378 hundradelar efter. En tidsdifferens som gjorde att David blev kvaltvåa och ”Jocke” etta. För i andra omgången var David snabbast, före Jocke och i tredje bytte de plats. Tredje tid i omgång tvåa noterade Laholms Oscar Hansen före Anton Eriksson Therus och i Q3 höll sig Anton framme igen som trea och Kevin Eriksson fyra. Det placerade Oscar som kvaltrea och Anton Eriksson Therus fyra. Anton Carlsson uteslöts i andra omgången och därmed blev det bara sju poäng från kvalet.

Skånska tjejen Nathalie Petersson, från Helsingborg, var den i JSM som fick nöja sig med att ha tur med vädret. Hon var visserligen nia i första omgången, men sedan fick hon bryta och kom inte ut till sista med sin Audi 80.
Betydligt bättre då för Rollving och Hjertberg som tog hand om varsin semifinal. Joacim var nästan fem sekunder före Oscar i mål, som i sin tur hade marginal till Viktor Fahlgren. Även David var överlägsen, och åtminstone fyra och en halv sekund före Anton Carlsson i mål. Även han hade marginal i sin tur till trean Kevin Eriksson.

RasmusGronlundEn med stora problem var Skellefteås Rasmus Grönlund. Hans Lexus ville inte alls och det slutade med att de plockade ur hela motorn.
Foto: Annemo Friberg

Färdigkört var det för Niklas Erlewein, Edvin Lindblad, och Julia Lindqvist efter semi ett. I andra blev Anton Eriksson Therus fyra, Rasmus Grönlund femma och Nathalie kunde inte utnyttja möjligheten att få köra.
Joacim tog ledningen i finalen från sin pole position, tätt följd av David och Oscar. Kevin inledde Piteå med att bilen dog då huvudströmbrytare kortslöt. Sedan snurrade han i Q2, men satte fjärde tid i Q3. Till semin hade han fått upp farten och tog sig från sista led till final. Där fick han till en ny, bra start och försökte runda konkurrenterna på yttern. Även om det inte lyckades helt, så blev det en ny tredjeplats.
– Jag är faktiskt riktigt nöjd med tanke på hur det började, säger Kevin.
För åt Joacim och David fanns ingenting som någon kunde göra. Innan start ledde David JSM med tre poäng. Nu förlorade han ett i kvalet och ytterligare tre då han blev tvåa totalt. Det gör att inför Götene är det Joacim Rollving i tabelltopp med 82 poäng mot Davids 81.

JSM-omgangEtt av JSM-heaten i kvalet med från vänster Oscar Hansen, Viktor Fahlgren (307), David Hjertberg, (303), Niklas Erlewein (308), Joacim Rollving och längst till höger Anton Eriksson Therus. Foto: Annemo Friberg

Fyra i Piteå blev Anton Carlsson, femma Oscar Hansen och sexa Viktor Fahlgren, som fick linka i mål efter en incident där Anton sattes under observation.
Bronsplatsen håller Anton Carlsson.

Annemo Friberg

Preliminär JSM-tabell:
1 Joacim Rollving, 82 poäng
2 David Hjertberg, 81
3 Anton Carlsson, 60
4 Kevin Eriksson, 52
5 Oscar Hansen, 46
6 Viktor Fahlgren, 48
7 Anton Eriksson Therus, 42
8 Niklas Erlewein, 38
9 Julia Lundkvist, 31
10 Edvin Lindblad, 28