Tvåorna i JSM/RM vill bli ettor

21 Topptrion 2150Palltrion i 2150 in action i Strängnäs: Ettan Rasmus Karlsson, SMK Nyköping, tätt följd av Gustav Johansson, Mariestads MS och trean Magnus Abrahamsson, Vännäs MK. Foto: Annemo Friberg

Fight lär det bli mellan juniorerna David Hjertberg och Joacim Rollving i Skellefteå. Trots väntan har inte hettan från Strängnäs avtagit, och i 2150cc är det främst Rasmus Karlsson och Gustav Johansson som bär favorittrycket.

JSMHjertbergRollving
Så här såg det ut i Strängnäs, David Hjertberg, Tväråns IF, något före Joacim Rollving, Tomelilla MK. Blir det lika tätt i JSM i helgen?
Foto: Annemo Friberg

Elva juniorer, där både Nathalie Petersson och Julia Lundkvist tänker mäta sina kunskaper med grabbarnas. Frågan är ändå om det inte blir en kamp mellan David Hjertberg, Tvärån och Joacim Rollving, Tomelilla. För David blev det full pott i Strängnäs, medan Joacim var lika säker tvåa – bortsett från semifinalerna där han och David vann varsin.
– Det har varit fullt upp med studenten och jobb, så jag har inte kört någonting sedan Strängnäs, säger David. Han har efter genomfört fordons- och transportprogram fått jobb som lastbilschaufför.

JSMLineupSnart är det dags för lineup i Skellefteå. På bilden från premiären i Strängnäs väntar närmast till vänster Kevin Eriksson, SMK Trollhättan och Julia Lundkvist, Jokkmokks MS, på att få komma in på banan. Till höger David Hjertberg, Tväråns IF, och Joacim Rollving, Tomelilla MK. Den här gången kommer Kevin i en BMW E46 Touring.
Foto: Annemo Friberg

Joacim har kört två sprinthelger, och bankörningen är han nöjd med.
– Det har ingått rallysträckor också, och det där med att ha träd nära sig gillar jag inte men i övrigt är jag nöjd, säger Joacim.
Nyligen har Joacim också fått motorn renoverad och uppdaterad, och hunnit träna i Västerås.
– Starterna vill jag förbättra lite till, och så var jag lite för snäll i Strängnäs, fortsätter han.
I finalen i Strängnäs slog han och David ihop sidleds och Jockes E36:a har varit på besök i riktbänken.
– Så kan vi inte ha det! Nu när det blir banor som David kör varje dag på och som jag aldrig sett behöver jag tuffa till mig!

21AntikainenbakifranSträngnäs blev inte vad Erno Antikainen, Skene MS, tänkt sig då en drivaxel gick inför tredje omgången och han kom inte ut. Nu hoppas han kunna flyga ifrån konkurrenterna i Skellefteå med nyinköpt BMW E30, före detta Jesper Gunnarssons. Foto: Annemo Friberg

Två norrlänningar som gärna vill uppåt i tabellen är 2 x Anton, Carlsson respektive Hedlund. I Strängnäs var Carlsson trea medan Hedlund fick svartflagg efter en incident i semin. Julia är klubbkamrat med Hedlund i Jokkmokks MS, medan Edvin Lindblad kör för Lycksele MK precis som Carlsson. För Edvin handlar det om revansch efter motorhaveriet då han lastade inför avfärd ner till Strängnäs. Nu har han allt på plats och har hunnit träna in sig på sin 240.

21RobinLundqvistRobin Lundqvist, Södra Lappmarkens MK, kör i första hand det han tycker är kul och som passar in. Att han ligger på bronsplats inför Skellefteå har han ingen större koll på. Foto: Annemo Friberg

Sexton anmälda är det till den andra RM-deltävlingen i 2150cc. Rasmus Karlsson från Nyköping var favorit inför premiären, och det trycket pallade han för. Men det blev inte full pott i kvalet, utan där var Mariestads Gustav Johansson värst. Båda vann sedan sina semifinaler, innan Rasmus tog målflagg först i finalen. Med Gustav närmast bakom sig.
Samma ställning är det i Svealandscupen, efter två körda tävlingar. Fast där vann Gustav finalen i Västerås nu senast.
– Jag är inte nöjd med att ligga tvåa, så vi satsar på hela Norrlandsveckan för att hålla tempot uppe och ta ledningen. Och det är spännande med ny bana igen, och det kan bli hårt motstånd från alla som kan den, säger Gustav.
Trea i både RM och Svea är Lappmarkens Robin Lundqvist.
– Jaså? Nej, jag har ingen koll alls och kör de tävlingar det blir. Nu ska jag åka Norrlandsveckan och då tar jag RM också när jag ändå är där, säger han, som numera bor i Sala och inte i Vilhelmina. Men han var nyss ”hemma” för att se farsgubben köra sin fjärde folkracetävling.
– Han tränade inför Motalafestivalen, och just den tävlingen tänker jag också köra, fortsätter Robin.
I Strängnäs körde han in som fyra, sedan han snurrat och blivit passerad av Magnus Abrahamsson. Men Magnus kvalade sämre, och delar fjärdeplatsen i tabellen med Emil Appelkvist.

JSMNathaliePeterssonHelsingborgstjejen Nathalie Petersson debuterade med sin Audi 80 i JSM i premiären. Nu gör hon sig redo för att möta motståndet i Norrland.
Foto: Annemo Friberg

Magnus är nu varm i sin nya BMW E46, Vännäs Göran Tell är mer på hemmaplan än han var i Strängnäs och för sörlänningarna kan oskrivna kort som Pär Lidberg, Piteå, Anton Johansson, Älvsbyn och Dundret-förarna Oskar Andersson och Filip Högnelid bli ack så besvärliga.

_____________
Annemo Friberg